Kies maar

Home menu

De Labradoodle

Lilly's nestje mei 2013

Indie's nestje mei 2013

Beau's eerste nestje

Onze honden

Oldvillagedoodledag 2011

Gastenboek

Dutchdoodles dagen

Wie zijn wij menu

Allergie menu

Portretten van de Oldvillagedoodles

Plannen menu

fotos menu

Verzorging

Vacht verzorging menu

Opvoeden

Portretten

Wachtlijst

Links

Contact

Opvoeden

Opvoeden

Niet dat we nou het idee willen geven dat we alles over het opvoeden van honden weten. Dit zijn onze ervaringen met inmiddels twee honden die we zelf aan het opvoeden zijn. Een puppencursus volgen is voor ons in verband met allergie geen optie.

 

Indie ZIT

 

We hebben wat boekjes gelezen over de opvoeding. We hebben vaak gepraat met mensen die er veel vanaf weten. En we hebben situaties gehad die we niet meer opnieuw wilden meemaken (zoals bijvoorbeeld het hardnekkig sokken eten van Indie, en alles opvreten wat op straat ligt, ook de vieze dingen).

 

Jade ZIT

 

De Australian Labradoodle is een leergierige vriendelijke hond. Dit maakt het opvoeden misschien wel wat gemakkelijker.

 

Plaats van de hond in het gezin

Eén van de belangrijkste dingen als je een puppie in huis krijgt is de plaats van de hond binnen het gezin. Een hond schijnt zijn nieuwe gezin te zien als een roedel en heeft de natuurlijke drang om hoger op te komen in de roedel. Het moet dus voor een puppie duidelijk zijn dat hij de laagste in de roedel is (en blijft). Hij/zij is dus ondergeschikt aan iedereen binnen het gezin. Hoe leer je een pup zijn plaast binnen het gezin (de roedel) dan;

1. De hond gaat als laatste na iedereen (ook de jongste van het gezin) door de deur (of hek of noem maar op).

2. Alle anderen binnen het gezin hebben privileges die de hond niet heeft. Bij ons mogen de honden bijvoorbeeld niet op de bank. Onze jongste mag dit natuurlijk wel. Heel vaak nemen we Xander op schoot op de bank en wijzen we de honden erop dat ze op de grond moeten blijven zitten. Die merken hierdoor dat ze lager in rang zijn.

3. De honden worden niet direkt aangehaald als ze enthausiast naar ons toe komen rennen, maar als wij ervoor kiezen ze aan te halen. Als ze aan komen rennen negeren we ze vaak gewoon (is ook wel eens moeilijk hoor want het is ook wel leuk als ze naar je toekomen).

Je moet goed beseffen dat een hond niet een mens is met meer haar. Een hond is een hond en voelt hij zich het best als hij hond kan zijn.

Indie en Jade

 

Plaats van de hond in het huis

De plaats van je hond in het het huis. Wij hebben ervoor gekozen de honden in een bench te laten slapen en rusten. Ze hebben hierdoor hun eigen plekje waar ze zich thuis voelen en waar ze rustig zijn. Voor een puppy die net bij je is komen wonen is zo'n bench een beetje vreemd. Indie heeft het een paar nachten moeilijk gehad in de bench en was er toen ineens aan gewend. Jade was alleen de eerste nacht een beetje onrustig.

Indie heeft ook in de woonkamer een plaats (een dekentje waar ze op kan liggen). Erg makkelijk.... je zegt "op je plaats" en ze weet waar ze naartoe moet. Omdat het bij ons in huis vaak druk is blijft het dan allemaal een beetje overzichtelijk. Bij Jade gaan we hier ook mee beginnen, alleen zijn ze nu nog zo speels dat er weinig van terecht komt.

Commando's

Door commando's te geven kan je je hond duidelijk maken wat er van hem verwacht wordt (vervolgens zie je ze dan vaak denken krijg de ..... maar). We trainen door te belonen als ze het goed doen. Als de hond bijvoorbeeld wegloopt blijf je roepen en beloon je als ze uiteindelijk toch komt, ze onthouden de beloning. Onze honden zijn gewend geraakt (Jade is natuurlijk nog aan het wennen) aan de volgende commando's.

1. ZIT. Spreekt voor zich... Is makkelijk als je hond even moet wachten, bijvoorbeeld bij het aandoen van de riem. Of in het verkeer. Belangrijk als er een onoverzichtelijke situatie is en je hond is niet aangelijnd, je kan hem/haar dan op afstand laten zitten.

2. AF. Als de hond moet gaan liggen.

Jade af

3. NEE. Spreekt nog meer voor zich... Als Indie of Jade iets doen wat wij niet op prijs stellen geeft een krachtig NEE vaak duidelijkheid, zelf Jade reageert hier (meestal) al goed op.

4. NAAST. Wij willen dat de honden netjes meelopen en niet als een bezetene aan de riem gaan trekken. Oefenen, oefenen en daarna nog een keertje oefenen. Als ze toch trekken of te ver vooruit lopen bijf je stil staan. Indie komt dan vanzelf naast je staan... Jade niet, die snapt het nog niet zo goed.

5. GA. Als je hond even niet meer naast hoeft te lopen maar even mag rennen.

6. BLIJF. De hond moet blijven waar hij/zij op dat moment is.

7. LAAG. Een boel mensen vinden het niet fijn als een hond tegen ze aanspringt. Voor kinderen is het helemaal lastig, die worden gewoon omgekegeld. Op het commando LAAG weet de hond dat hij niet op moet springen.... Onze ervaring is dat Indie uit zichzelf al bijna nooit meer springt.

8. OP JE PLAATS. Zie hierboven.

9. HIER. Als Indie en/of Jade moeten komen.

Nogmaals dit zijn commando's die wij gebruiken, je kan het allemaal noemen zoals je zelf wilt, zolang je hond maar doet wat jij vindt dat hij/zij moet doen.

Voorafgaand aan het commando noem je de naam van de hond.... die raakt dan alvast gefocust... Bijvoorbeeld "Indie ZIT"... Een commado geef je in hoofdletters... dus krachtig en duidelijk. Commando's worden begrepen als ze vaak herhaald worden en bij goed uitvoeren beloond worden. Ik kan wel zeggen dat je gewoon moet blijven herhalen....en ......consequent moet blijven.

Als de hond een commando goed opvolgt moet je hem/haar belonen. Je kan een klein koekje geven (zijn hier speciaal voor in de handel) of je prijst je hond (Goedzo of Braaf oid). Hierdoor wordt het opvolgen van een commando leuk voor de hond en zal ze eerder bereid zijn dit nogmaals te doen.

Glenn Prosser

17 januari 2012; Vandaag hebben we Glenn Prosser van All about dogs (klik om Glenn's website te bezoeken) op bezoek gehad... Hij heeft ons veel geleerd over het wel en wee van de hond en zijn of haar plaats in de roedel (het gezin).. Erg interessant en we willen proberen bij volgende nestjes Glenn op de puppy bijeenkomst uit te nodigen om te vertellen hoe je een puppy het best een stabiele fijne omgeving kan geven...

Glenn met Pluk

Glenn heeft één en ander laten zien super leerzaam ook voor onze andere honden..

Binnenkort zal ik meer over Glenn en zijn werkwijze op de site plaatsen.